Veelgestelde vragen (FAQ)

Vragen over de EHBO cursussen / algemene vragen

We bieden verschillende cursussen. Van alleen reanimatie tot een cursus met alles erop en eraan. Op deze pagina hebben we een overzicht gemaakt met de verschillende cursussen. Je kan een cursus volledig klassikaal volgen of als combinatie van e-learning en praktijk. 

Tijdens de cursus gaan we zo veel mogelijk praktisch aan de slag. We werken met de OTIC-methode. We starten vanuit een ongevalssituatie, bij voorkeur met een lotus-slachtoffer. Vervolgens behandelen we de bijbehorende theorie. Daarna gaan we de vaardigheden die hierbij oefenen en we sluiten elk onderdeel af met een competentietoets. Bij de competentietoets beoordelen jullie als cursisten elkaars vaardigheden. Ben je aan het einde van de cursus competent voor alle vaardigheden dan ben je geslaagd.

We werken met competentieonderwijs. Tijdens de cursus oefenen we de verschillende vaardigheden. We sluiten elk onderdeel af met een competentietoets waarbij jullie als cursisten elkaars vaardigheden beoordelen. Ben je aan het einde van de cursus competent voor alle vaardigheden dan ben je geslaagd. Er is dus geen 'eindexamen'.

Ja dat kan als je nog op je knieën kunt zitten voor de reanimatie. Er zitten regelmatig (hoog)zwangere dames in de groep. Oefeningen die niet gaan i.v.m. een bolle buik (rollen, verslikking) oefenen we met een andere cursist of met een pop.
Let op, er is geen lift in ons pand en onze lesruimte bevindt zich op de tweede verdieping. Als je niet kan traplopen, is het verstandig om de cursus uit te stellen totdat dit wel weer lukt.

Nee. Het is niet mogelijk om slechts een deel van de cursus te volgen.
Maar zie het als een mooie gelegenheid om nog eens extra te oefenen!

We zijn niet bij het CBR aangesloten, dus deze cursus geldt helaas niet voor code95

Deze vraag kan je het beste voorleggen bij het betreffende accreditatiebureau. 

Het is mogelijk om via ons een BHV training voor ten minste 8 personen te volgen. Neem hiervoor contact met ons op.

Vragen over het certificaat

Voor alle cursussen met individuele inschrijving werken we samen met het Rode Kruis. Je ontvangt bij goed gevolg dus een Rode Kruis certificaat.
De reanimatietrainingen certificeren we bij de Nederlandse Reanimatieraad. Voor privécursussen / inCompany is het ook mogelijk om Oranje Kruis examen te doen

Nee, je krijgt bij goed gevolg een Rode Kruis certificaat. Het is wel mogelijk om met een Oranje Kruis diploma in te stromen in onze cursussen.

Uiteraard!
Je vindt de richtlijnen hier

De cursussen kinder EHBO en uitgebreide EHBO aan baby's en kinderen voldoen aan de regels van de wet IKK en zijn daarmee geschikt voor kinderopvang en gastouders.

Het EHBO certificaat is 2 jaar geldig. We adviseren om ten minste 1 keer per jaar een herhalingsles te volgen.

Meestal ontvang je het certificaat nog dezelfde dag per mail, of anders binnen enkele dagen. Het kan zijn dat het certificaat in de spam belandt. Heb je het certificaat na een paar dagen nog niet binnen, neem dan even contact op.

Nee, uit het oogpunt van duurzaamheid zijn de pasjes afgeschaft. Je kan wel altijd je certificaat opnieuw downloaden in Heartbeat

Het is mogelijk om een Rode Kruis herhalingscursus te volgen voordat je Oranje Kruis diploma verlopen is. Je ontvangt na de cursus een Rode Kruis certificaat. Je Oranje Kruis diploma komt hiermee te vervallen. Deze cursus is inhoudelijk gelijk aan het diploma eerste hulp van het Oranje Kruis.

  • Met alle officiële reanimatiecertificaten kan aan een herhalingscursus reanimatie worden deelgenomen.
  • Met alle certificaten die voldoen aan de wet IKK kan aan een herhalingscursus kinder EHBO worden deelgenomen.
  • Bij een EFR certificaat of een niet officieel EHBO certificaat moet er opnieuw een beginnerscursus worden gedaan

Nee, de herhaling moet gevolgd worden voor het verlopen van het certificaat.
Je moet dus opnieuw instromen in een beginnerscursus. De meeste mensen die al eerder een EHBO cursus hebben gedaan kiezen voor de combinatie e-learning en praktijk. De e-learning kost dan doorgaans minder tijd dan voorgeschreven.

Je ontvangt het Rode Kruis certificaat altijd standaard in het Nederlands en in het Engels, ongeacht in welke taal je de cursus volgt.

Vragen over kosten en vergoeding

Hoeveel een EHBO-cursus kost hangt er vanaf welke cursus je volgt. We hebben allerlei soorten cursussen. Reanimatie, basis EHBO, uitgebreide EHBO, kinder EHBO etc.
Klik hier voor een overzicht van onze cursussen.

Nee, een EHBO cursus is niet gratis. 
Wel vergoeden de meeste aanvullende verzekeringen een EHBO-cursus geheel of gedeeltelijk. Check hier of dit ook geldt voor jouw verzekering. Wil je zonder dat het je geld kost iets over EHBO leren, bekijk dan de video's van de Nederlandse Reanimatieraad of lees ons blog

De meeste aanvullende zorgverzekeringen vergoeden (een deel van) de EHBO-cursus. Onze Rode Kruis gecertificeerde cursussen zijn volgende nieuwe richtlijnen eerste hulp en zijn altijd inclusief reanimatie en het gebruik van een AED. Check hier welke verzekeringen een EHBO-cursus vergoeden.
Workshops en maatwerktrainingen worden mogelijk niet vergoed.

Als je je aanmeldt voor een EHBO cursus, ontvang je van ons een factuur. Je betaalt het bedrag eerst aan ons, daarna dien je de factuur in bij de verzekering. Het is niet mogelijk om de factuur rechtstreeks door de zorgverzekeraar aan ons te laten betalen.
Bij de meeste zorgverzekeringen is het alleen mogelijk om de cursus na afloop van de cursus in te dienen. Dit is in ieder geval het geval bij VGZ en IZZ. We raden daarom aan om altijd pas na afloop van de cursus de factuur in te dienen.

Check eerst of je zorgverzekering wel een EHBO cursus vergoed. Dit geldt namelijk niet voor alle zorgverzekeringen. Een overzicht vind je hier.
Heb je de factuur ingediend voor de cursusdatum? Dan is dat waarschijnlijk het probleem. Probeer het na de cursusdatum nog eens. Doorgaans wordt de factuur dan wel betaald.
Wil de verzekeraar nog steeds niet betalen? Neem dan contact met ons op. Het is helaas niet mogelijk om een factuur achteraf aan te passen.

Als je ons een mail stuurt, dan sturen we de factuur zo snel mogelijk opnieuw naar je toe.

Vragen over inloggen, Heartbeat en de e-learning

Heb je je aangemeld via de website van het Rode Kruis, dan ontvang je direct je aanmeldgegevens voor Heartbeat. Heb je je aangemeld via onze website, dan maken we binnen 2 werkdagen een account voor je aan. De mail met inloggegevens komt vanuit het Rode Kruis. Het kan zijn dat deze in de spam belandt. Het is belangrijk om je account binnen 7 dagen te activeren, anders verloopt de activatiecode. Ben je hier te laat mee, stuur ons dan een mail, dan heractiveren we je account. Volg je een cursus met e-learning, dan activeren we deze binnen 2 dagen. Is dit onverhoopt niet gebeurd, dan is er iets mis gegaan, neem dan contact met ons op, dan regelen we het alsnog zo snel mogelijk.

Het is belangrijk dat je binnen 7 dagen na aanmelden je account activeert. Doe je dit niet, dan blokkeert je account. Stuur ons een mail en dan sturen we je een nieuwe activatiecode.

Stuur ons een mail, dan kijken we wat er aan de hand is. Is je activatiecode verlopen, dan kunnen we een nieuwe genereren. Heb je te vaak een foutief wachtwoord ingevoerd, dan kan alleen de back office van het Rode Kruis je account heractiveren. Dit kan enkele dagen duren.

Na aanmelding activeren we binnen 2 dagen je e-learning. Je ontvangt dan een mail vanuit ons administratiesysteem. Als je inlogt in Heartbeat zie je de e-learning vanzelf staan.
Heartbeat werkt niet goed op mobiele telefoons. Zorg er dus voor dat je de e-learning op een PC of tablet maakt.

We activeren binnen 2 werkdagen de e-learning. Helaas is dit een handmatig proces en gebeurt dit dus niet automatisch bij aanmelding. Is dit niet gebeurd, dan is er iets misgegaan. Neem in dat geval contact met ons op.

De e-learning bestaat uit een combinatie van video's, tekst en toetsvragen. Je kan de e-learning uitvoeren waar en wanneer je maar wilt. Het is belangrijk dat de e-learning af is voor aanvang van de cursus.

Vragen over de cursusdag en cursuslocatie

Overige vragen

Ja, onze leslocatie is rolstoeltoegankelijk!

Jazeker, dat kan. Het is handig als je van tevoren even een mail stuurt, dan zorgen we dat er een opgeruimd plekje voor je is. Er is ook de mogelijkheid om melk te bewaren in de koelkast.

We hebben standaard verschillende soorten vegetarisch beleg bij de lunch. Wil je veganistisch eten, geef dit dan zo snel mogelijk door. Als de boodschappen nog niet besteld zijn, kunnen we veganistische broodjes erbij bestellen. Als de boodschappen al besteld zijn moet je zelf lunch meenemen. 

Voor de lunch bestellen we broodjes en beleg bij de supermarkt. Deze worden in een open buffet op tafel gelegd zodat iedereen zelf zijn/haar broodjes kan smeren. Kruisbesmetting is daardoor niet uit te sluiten. Helaas kunnen we hierdoor geen rekening houden met allergieën. Neem in dit geval dus zelf lunch mee. Betreft het een glutenintolerantie en is kruisbesmetting geen probleem, dan kunnen we glutenvrij brood erbij bestellen. Geef dit zo snel mogelijk door. Als de bestelling al verstuurd is moet je zelf voor lunch zorgen.

Onze cursuslocatie is goed te bereiken per fiets, openbaar vervoer of auto.  Tot maart zitten we op de Fellenoord 37, op loopafstand van het centraal station, naast een grote parkeergarage. Vanaf maart zitten we op de Pisanostraat 55D. Dit is vlakbij de A50, en 7 minuten met de bus vanaf Eindhoven CS.

Tot maart is onze locatie Fellenoord 37. Je fiets kan je het beste parkeren om de hoek bij CKE. Je loopt van daaruit tussen de gebouwen door naar ons gebouw. Aan de voorkant kan je aanbellen. Met de auto kan je (betaald) parkeren in de naastgelegen parkeergarage. Reserveer vooraf een plaats op goedkoopparkeren.nl. Je betaalt hier max €7,50 per dag.

Vanaf maart is onze locatie Pisanostraat 55D. Je kan hier gratis in de wijk parkeren. De fiets kan je voor de deur kwijt.

Geen probleem. We hebben 1 iemand met de app per drietal nodig, er is vast iemand anders die de app wel heeft.

Die vind je hier.

Die vind je hier.

Nee. We bieden Rode Kruis gecertificeerde cursussen aan, maar zijn geen onderdeel van het Rode Kruis

Nee, helaas kunnen we dat niet. We kunnen wel EHBO-ers opleiden zodat je de volgende keer zelf EHBO-ers voor je evenement hebt ;-).

Meer over ons vind je hier.

Is je vraag niet beantwoord? Neem dan contact met ons op.