Rode Kruis Excellent Partner EHBO

Eerste hulp bij onderkoeling

Winters weer op komst! Maar wat moet je doen als iemand iemand helemaal verkleumd is?
10 tips voor eerste hulp bij onderkoeling.

Lichte of ernstige onderkoeling?

Bij onderkoeling maken we het onderscheid tussen lichte en ernstige onderkoeling. Bij een lichte onderkoeling probeert het lichaam nog zoveel mogelijk warmte te genereren. Het slachtoffer trilt en iemand heeft een snellere hartslag en snellere ademhaling. Bij een ernstige onderkoeling gaat het lichaam in bespaarstand. Het trillen stopt en de hartslag en ademhaling worden langzamer. Mensen worden suf, reageren steeds minder en bewegingen worden trager.

Wat moet je doen bij lichte onderkoeling?

– Ga naar binnen, naar een warme omgeving, maar zet iemand niet rechtstreeks voor de kachel.
– Geef iets warms te drinken. Let op dat het niet gloeiend heet is, de temperatuur moet zo zijn dat je het direct kan drinken. Voor kinderen is limonade aangemaakt met warm water ideaal.
– Laat iemand warm (niet heet!) douchen. Blijf er wel bij als diegene zich niet lekker voelt. 
Pak iemand lekker warm in met jassen of (isolatie)dekens. Pak ook het hoofd in, daar verlies je de meeste warmte, maar laat het gezicht vrij. Is diegene weer opgewarmd, pak diegene dan wel weer op tijd uit. Je wilt natuurlijk niet dat diegene oververhit raakt.

Wat moet je doen bij ernstige onderkoeling?

Als iemand niet meer rilt en het bewustzijn daalt, ga je niet meer zelf proberen om iemand op te warmen. Hier moet zo snel mogelijk professionele hulp bij komen!

Bel of laat iemand anders 112 bellen.
– Is iemand door het ijs gezakt en heeft hij/zij natte kleding? Trek de natte kleding dan uit als je iets droogs hebt om de persoon aan te trekken of mee in te pakken.
– Voorkom dat de persoon nog verder afkoelt. Pak diegene in met jassen en/of (isolatie)dekens. Als je genoeg materiaal hebt, pak armen en benen dan apart in.
– Vergeet vooral het hoofd niet in te pakken! Muts op dus.
– Laat de persoon zo min mogelijk doen en verplaats de persoon niet als dat niet nodig is. 
– Bij een ernstige onderkoeling niet meer laten eten of drinken. Twijfel je of het een lichte of ernstige onderkoeling is? Iemand moet zelf een beker vast kunnen houden, naar z’n mond brengen en een slokje nemen. Heeft iemand hier hulp bij nodig, geef dan geen drinken.

Wat moet je niet doen bij onderkoeling?

Als laatste nog 1 tip wat je vooral niet moet doen bij onderkoeling: alcohol drinken. Door alcohol te drinken verwijden de bloedvaten en koel je nog sneller af. Wacht dus met de glühwein tot iemand weer helemaal opgewarmd en opgeknapt is.

Praat mee via onze socials!

Sija Jacobs

Kusje erop EHBO biedt erkende EHBO cursussen op onze eigen locatie in centrum Eindhoven en op locatie in de regio.

Hoe werkt een AED?

Een automatische externe defibrillator, oftewel een AED is een apparaat waarmee bij een slachtoffer met een ‘hartstilstand’ een schok kan worden gegeven om het hart

Lees verder »